Hány hónapostól és hány évesig?

Sokszor felteszik nekem a kutyatartók a következő kérdéseket: mennyi idősen vihetem leghamarabb a kutyát a kiképzésre? Már idősebb a kutyám, érdemes még vele valamit kezdenem?

Akkor álljanak itt, a saját tapasztalataimból fakadó válaszok.

Legkorábban csak akkor lehet elvinni kiképző iskolába a kutyát, ha megkapta a kötelező oltásokat és a végén az első veszettség ellenit is! Legalább is egy magára valamit is adó kutyakiképző iskola, nem enged be maguk közé oltatlan kutyát.

Az idősebb kutyáknál szerintem nincsen limit, bár azt tartja a mondás, hogy öreg kutyának már nem lehet új trükköt tanítani, bennem ilyenkor csak egy kérdés merül fel, mennyi idős kutyát nevezünk öregnek? Amelyik egészsége, mentális állapota jó, azt bátran el lehet vinni, ha másra nem is, de egy próbakiképzésre és ha a kutyus jól érzi ott magát, akkor érdemes folytatni, még egy 10 éves kutyával is!

Azt pedig, hogy egy idősebb kutya mi mindent képes megtanulni, szintén nem lehet előre megjósolni, hiszen nagyban függ a kutya képességeitől, a gazdija kitartásától és a szorgalmától, hogy mennyit akar foglalkozni a kutyatársával otthon is.

Bátran bíztatok mindenkit arra, hogy bárhol is éljetek, ha van egy jó kutyasuli, vigyétek el a kedvenceiteket, mert egyrészről mindketten sokat tanulhattok, másrészről egy jó buli is!

Kitartást és kellemes tanulást, majd pedig sikereket kívánok: Varga Tamás kutyakiképző.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük