Tényleg ekkora baj a tűzijáték?

Csak halkan kérdezem mindenkitől, hogyan lehet az, hogy nekem eddig mindegyik kutyám bátran és érdeklődéssel figyelte minden évben a durrogtatásokat, eszük ágában sem volt soha sem, hogy elmeneküljenek? Van tippetek?

Elárulom a „titkot„. Amikor 8 hetes korában kiválasztom a kutyusaimat, minden esetben szakszerűen teszem azt és csak megbízható alomból. Nagyon jó volna, ha csupa-csupa tenyésztő árulhatna csak kutyusokat, ám most nem részletezném azt, hogy ez miért nem fog Magyarországon megvalósulni még hosszú évekig, így kénytelenek vagyunk többnyire anyagi okok miatt, olyan helyekről is vásárolni kölyök kutyát, ahol nincsen törzskönyv, sem egyéb módon igazolható származása a szülőknek. Elég nehéz így jó idegzetű kutyust találni, ám nem lehetetlen azoknak is, akik kevés pénzt tudnak kutya vásárlásra szánni. Mit kell tennetek?

Az első, hogy próbáljátok meghatározni legalább a fajtát, amit kerestek, ha ez megvan, utána egy olyan kutyakiképzőt, vagy kutyatenyésztésben járatos személyt, aki segítségetekre lehet a kölyök kiválasztásában. Miért fontos egy ilyen egyszerű feladathoz a szakember?

Azért szükséges, mert egyáltalán nem egyszerű a feladat! Rengeteg külső és idegrendszeri, viselkedési problémát képes észre venni egy valóban hozzáértő ember, olyanokat, amiket egy „egyszerű” leendő gazdi nem valószínű. Mi ennek a haszna?

A jó idegrendszerű kutya alapfeltétele annak, hogy jól képezhető, stabil jellemű kutyánk lehessen. Nagyon könnyen elérhetjük azt, hogy a kutyánk meg se rezzenjen a petárdázásoktól, vagy a fellőtt tűzijátékoktól. Pontosan tudom, hogy születnek olyan véletlen fedezésekből is kölykök, amikor a kiskutya idegrendszere bizonytalan, vagy gyenge és mégis kell nekik gazda, mert nem pusztíthatunk el minden olyan élőlényt, ami nem „tökéletes”. Alapvetően abban látom a legnagyobb problémát a szilveszteri elszökéseknél, hogy a felelőtlen kutyatartó, nem vitte el soha sem kutyaiskolába a kutyust és ő maga sem foglalkozott azzal, hogy már kölyök korától tréningelje, vagy tréningeltesse a kutyát arra, hogy a kutyus ne féljen a hangos zajoktól. Pedig ez lenne a sok kutyaszökés megállításának az első kulcsa, nem pedig azon nyávogni, hogy az emberek az év egyetlen napján, miért lőnek fel érdekes fényjelenségeket, aminek kétségtelen, hogy erős hanghatása van.