Ezzel ne etesd soha sem a kutyádat!

Az első kimondottan mérgező étel a kutyák számára a csokoládé. Minél magasabb a kakaótartalma, annál erősebb méreg. Kerüld a puffasztó zöldségféléket, ilyen például a karalábé, karfiol, káposzta, bab, stb. Végül, de nem utolsó sorban, a nyers sertés hús és egyéb, nyers sertésből készült termékek!

Az Aujeszky-betegség (álveszettség) egy sertés által terjesztett állatbetegség. Emberre nem terjed át, de a lovakra, szarvasmarhákra, juhokra igen. Sertésekkel érintkező, nyers sertéshússal és belsőségekkel etetett kutyák és macskák szintén veszélyeztetettek, náluk a betegség minden esetben halálos!

Kutyáknál és macskáknál a lappangási idő 3-6 nap. Főbb tünetei megegyeznek a veszettséggel, az agresszív fázist leszámítva. A betegség a központi idegrendszert támadja meg. Bágyadtság, láz a kezdő tünet, amit nyugtalanság, izgatottság, igen erős vakaródzás követnek. A vakaródzás a nyílt húsig folytatódhat. Ezt követi a veszettséghez hasonlóan a nyálzás, kóborlás, görcsök, majd 1-2 nap alatt az állat elpusztulása agy- és gerincvelőgyulladás következtében. Borzasztó kínok között pusztul el az állat!

Minimum 20 percig, forrásban lévő vízben megfőzve, ehetővé válik a sertésből készült termék a kutyák számára is. Legyen az csont, hús, vagy belsőség, mindent főzve kell adnunk a kutyánknak, ami sertésből készült.

Vissza a főoldalra.