Veszélyes a kutya?

Sokszor olvasom különféle újságokban, foglalkoznak ezzel a témával a televíziós adásokban, hogy mennyire veszélyes ilyen, vagy olyan kutya fajta. Van amikor szakszerűen, van amikor durván laikus szinten, ám egyikben sem találkoztam a legfontosabb problémával, miszerint VESZÉLYES AZ EMBER?

Elsőre, főleg éhgyomorra ütött ez a mondat?

Akkor tessék szépen belegondolni, hogy aki kegyetlenül bánik az állatokkal, az hogyan bánik az emberekkel? 

A saját tapasztalataim szerint, aki bántja az állatokat, pláne aki szándékosan teszi, az vagy verbálisan, vagy fizikailag bántja az embereket is. Kivételek természetesen létezhetnek, ám én nem találkoztam még olyannal.

Ennek a torz magatartásformának pszichológiai okai vannak, amit hadd ne itt beszéljünk meg, vannak szakmailag erre szakosodott oldalak bőven a weben. Egy a tény, hogy ez a jelenség sajnos túl sok helyen létező probléma.

A saját kutyás szakmai tapasztalatom ebben a témában az, hogy szinte minden esetben, amit mi veszélyesnek tartunk kutyát, az ember tette azzá a helytelen tartással és/vagy neveléssel.

A kutya ösztöneinek köszönhetően, csak nagyon ritkán támad emberre, kivétel ez alól az, amikor szándékosan kiképezzük védelemre a kutyát, ekkor félelem nélkül képes a kutya, akár a helyzettől függően is, megölni az embert. A kutya alapvetően nem akar ölni, amint azt érzi, hogy a harcban az ember már nem jelent rá veszélyt, abba hagyja a támadást. Csak rendkívül agresszív kiképzés hatására válik a kutya „emberölővé”. Természetesen kivételek ebben is lehetnek, hiszen idegrendszeri eltéréseknek köszönhetően, mindenféle kutya létezik.

Miért éri meg harcolnunk az állatkínzás ellen? Minimum azért, mert egy ép lelkű embert elborzaszt a kegyetlenkedés, másrészről társadalmi haszna is van, ugyanis minél kevesebb a megtörtént (nem a nyilvánosságra hozott) állatkínzás, annál kevesebb lesz az emberek ellen irányuló agresszió is. Kétségtelen, hogy a látványos eredmény elérése időt igényel és sok-sok energiát, pénzt, kitartást, sok esetben bátorságot, ám határozottan úgy gondolom, hogy megéri a küzdelem.

Te azzal (is) küzdhetsz, ha az állatvédelemmel kapcsolatos írásokat megosztod a facebookon, beszélsz őszintén az ismerőseiddel, barátaiddal erről a témáról. Mit tehetünk még ettől is többet? Az a következő cikk témája lesz. Ugye megosztod ezt az írást?

Vissza a főoldalra!