Ezt jó, ha tudod.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kezdő kutyatartó gazdák nagy részének fogalma sincsen arról, hogy milyen kötelezettségekkel és munkával jár a kutyája tartása és kiképzése.

Az alapvető probléma sok esetben már ott jelentkezik, hogy nem keresnek fel egy kutyakiképző szakembert, hogy segítsen nekik kiválasztani a megfelelő kutyát, hanem meglátnak valahol egy édes kis kutyakölyköt és máris „beleszeretnek”, megvásárolják és már viszik is haza.

Teszik mindezt úgy, hogy fogalmuk sincsen arról, hogy annak a kutyafajtának mik a sajátosságaik, hogyan kell etetni szakszerűen a kutyát, valamint legfőképpen arról nincsenek ismereteik, hogy mennyi idő és energia kell ahhoz, hogy engedelmes és tökéletes társsá váljon az eleinte édes kis szőrgombóc.

Azt tapasztaltam az elmúlt 25 éves kutyázásom alatt, hogy sok gazdi elhatározza a kutyája kiképzését, ám mivel fogalma sincsen arról, hogy mindez mivel jár, teljesen  meglepődik azon, hogy a kutyasuli nem arról szól, hogy a kiképző megtanítja a kutyáját a helyes viselkedésre, hanem eleinte leginkább a gazdinak kell megtanulnia több dolgot is annak érdekében, hogy később már önállóan is helyesen nevelje a kutyusát. Ennyi éppen elég ahhoz, hogy 1-2 alkalom után abbahagyják a kutyasulit és majd ők internetről tanulnak meg kutyát kiképezni.

Internetről nem lehet megtanulni a kutyakiképzést!

Az internet alkalmas arra, hogy általános ismeretanyagot biztosítson a kutyatartásról, nevelésről, ám rengeteg olyan dolog van, amit csak és kizárólag a gyakorlatban lehet megtanulni.

A javaslatom az, hogy minél több helyről informálódjatok, ha már az internetről tájékozódtok a kutyatartás és nevelés témaköreiben, ám mindenképpen keressetek egy számotokra megfelelően felkészült kutyakiképzőt, aki helyreteszi a tanult dolgokat a gyakorlatban is.

Zárómondatként: minden esetben először a gazdinak kell megtanulnia „kutyául” és majd csak utána következik a kutyusa kiképzése!

Arra kérlek, ha tetszett az írásom, akkor oszd meg a facebookodon is.

Varga Tamás, kutyakiképző.